1. tipp: A barométer használata

1. tipp: A barométer használata

A barométer egy mérőeszközlégköri nyomás. A legtöbb barométer legfontosabb része gázzal töltött, lezárt doboz. Ezt aneroidnak hívják. Az eszköz használata nagyon egyszerű, elég, ha a nyíl irányába mutat.

A barométer használata

A barométerek fajtái, a cselekvésük elve

A barométerek lehetnek aneroidok és higany. Az "aneroid" kifejezés "folyadék nélkül". Az ilyen barométer működési elve meglehetősen egyszerű: a légköri nyomás változása az aneroid geometriai méreteinek megváltozásához vezet, ennek eredményeképpen a skála nyilai mozognak. Az ilyen barométerek nem tartalmaznak semmilyen veszélyes elemet, ezért otthoni használatra alkalmasak, túrázási körülmények esetén. Az aneroid mellett vannak olyan higanyos készülékek is, amelyekben a higany a légköri nyomás mérésére szolgál. A légköri nyomás hatására a higanyoszlop magassága megváltozik. Ezeknek a barométereknek a mérése pontosabb, éppen ilyen eszközöket használnak a meteorológiai állomásokon. A higany és gőzök veszélyt jelentenek az emberre, ezért ezeket az eszközöket nem használják otthon. Elektronikus meteorológiai eszközök találhatók az értékesítésben, rendszerint otthoni meteorológiai állomások részei. Az ilyen összetett műszerek számos más változót is mérnek (például a levegő hőmérséklete és páratartalma), és lehetővé teszik számunkra, hogy pontosan megjósoljuk az időjárást a közeljövőben. A digitális eszközök kevésbé érzékenyek a rázkódásra, így jóak a tengeri utazásokhoz.

Barométer használata

Nem nehéz az aneroid barométer használata. Meg kell vizsgálni a készülék nyíl által jelzett értéket. A barométer méretarányában vannak olyan zónák, amelyeket "száraz földnek", "tiszta", "változó", "esőnek", "viharnak" neveznek, és oszthatják meg az abszolút értékek kijelzésével is. Ha a nyomás csökken - kicsapódás várható, ha ez megnő - világos lesz. A barométer általában két nyilat tartalmaz - egy mozgatható, egy aneroid dobozhoz kapcsolódik, a másik pedig elforgatható. Ha egy olyan nyíllal kombinálódik, amely a légköri nyomás nagyságát mutatja, akkor egy idő után megfigyelheti, hogy melyik irányban mozoghat a mozgó nyíl. Normál a légköri nyomás 760 mm Hg. Art. 15 ° C-os levegő hőmérsékleten az úgynevezett tengerszint alatt. Az otthoni barométerek értéke 700-800 mm Hg tartományon belül. Art. legfeljebb 300 m tengerszint feletti magasságban. A nyomáscsökkenés az időjárási körülmények, az eső vagy a havazás romlását jelenti. Az alacsony nyomású zónákat ciklonoknak nevezik. Az anti-ciklonok nagyobb nyomású zónák, megközelítésük a jó időjárás érkezését jelenti. A barométert akkor állítja be, ha az értékek eltérnek a helyi időjárási állomás értékétől 8 Hgmm felett. Art. Erre a célra a ház hátsó részén található beállító csavar van. A beállításnál forgassa el maximum 45 fokos szögben.

2. tipp: A légköri nyomás meghatározása

Bizonyára szinte minden nap, amikor megnézedvagy hallgassa az időjárás-előrejelzést, akkor csak a levegő hőmérsékletére és lehetséges csapadékára figyeljen. Az időjárás-előrejelzők azonban több fontosabb paramétert és atmoszférát említenek a nyomás köztük. Általában a légköri nyomás a légkör nyomása a Föld felszínén és minden tárgyon. Az emberi testre nyomás hat, ami egyenértékű a 15 tonnás terhelés nyomásával. De nem érzük, mert a levegő is a testünkben van.

A légköri nyomás meghatározása

Szüksége lesz rá

  • higanybarométer vagy egy aneroid barométer. És ha folyamatosan nyomást kell végezni, akkor használjon barográfot.

oktatás

1

A higany-barométer, mint általában, megmutatjaatmoszferikus nyomás milliméterben. Csak nézzük meg a lombik higanyszintjét - és most már tudod a légköri nyomást a szobádban. Ez az érték általában 760 ± 20 mm Hg. Ha szeretné tudni a nyomást a pascalokban, akkor használjon egy egyszerű fordítási rendszert: 1 mm Hg. = 133,3 Pa. Például 760 mm Hg. = 133,3 * 760 Pa = 101308 Pa. Ezt a nyomást normálnak tekintjük tengerszintben 15 ° C-on.

2

Távolítsa el a nyomásértékeket a barográf-skálánszintén nagyon egyszerű. Ez az eszköz az aneroid doboz hatásán alapul, amely reagál a légnyomás változásaira. Ha a nyomás emelkedik - a doboz falai befelé hajolnak, ha a nyomás csökken - a falak kiegyenesednek. Az egész rendszer a nyíllal van összekötve, és csak azt kell megnéznie, hogy a légköri nyomás milyen értékkel rendelkezik a nyíl a készülék méretarányában. Ne pánik, ha a skála olyan mértékegységekben van, mint a hPa - ez hektopascális: 1 hPa = 100 Pa. És fordítson több ismerős mm.rt.st. csak az előző bekezdés egyenlőségét használja.

3

És megtalálni a légköri nyomást egyesekreegy bizonyos magasság még az eszköz használata nélkül is elvégezhető, ha ismeri a tengerszint nyomását. Csak néhány matematikai készségre lesz szükség. Itt ezt a képletet: P = P0 * e ^ (- Mgh / RT) .Ebben a képlet: P - a kívánt nyomás h magasságban; P0 - az a nyomás a tengerszinten, pascalban; M - moláris levegő tömege egyenlő 0,029 kg / mól; g - föld nehézségi gyorsulás, körülbelül egyenlő 9,81 m / s²; R - az univerzális gázállandó, venni 8,31 J / mol K; T - hőmérséklet kelvinben (átalakítani a ° C-K használni formuloyT = t + 273 ahol t - a hőmérséklet ° C); h - tengerszint feletti magasság, ahol megtaláljuk a nyomás, méterben mérve.