Mi az akrilszál

Mi az akrilszál

Akril - mesterséges rost, hasonlóa gyapjú tulajdonságait, és eredetileg helyettesíti. Az akrilszálakat akrilnitril polimerből készítik, rendszerint kis mennyiségű egyéb vegyszer hozzáadásával, amely javítja a színezékek felszívódását. Az akrilszálak ruhákat, lakberendezéseket, néhány gyártott árut gyártanak.

Akrilszálas esernyő

Az anyag története

Az első akrilszálat a laboratóriumban szereztük beAz amerikai kémiai cég DuPont. Egy új anyagot, amely eredetileg "A szál" (A szál) nevezték át, a gyapjú szintetikus analógja volt, és azt helyettesítette. 1950-ben az anyagot gyártották egy Camden-i gyárban, a South Carolina védjegye Orlon védjegye alatt. A DuPont először előállított az anyagot szálas fonalak formájában. Az értékesítés volumene azonban csalódást okozott. A szálak gyengén színeztek. Természetes sárgás-szürke színük csak ablakpárnák és függönyök számára volt alkalmas. 1952. májusa óta ugyanabban a növényben egy orlonot gyártottak vágott rost formájában, hasonlóan a gyapjú szerkezetében. Az ötlet sikeres volt. Az ötvenes években az anyagból készült női pulóverek divatossá váltak. Hamarosan az üvegszálak éves értékesítése meghaladta az egymillió dollárt, a hatvanas években új akrilszálas fajtákat fejlesztettek ki, amelyek speciális igények kielégítésére készültek. Szőnyegek és szőnyegek új kombinációit kínálták. Ezek az erőfeszítések, az európai piac fejlődésével párhuzamosan, a hetvenes évek végéig nagy igényt támasztottak az akrilszálak iránt. Az akrilszálak gyártása ma főként Délkelet-Ázsia, Törökország és Latin-Amerika országaiban koncentrálódik. Emellett számos európai gyártó, különösen a Dralon és a Fisipe továbbra is dolgozik. Otthon, ugyanazt az akril rostot - Észak-Amerikát - a kiadását a kilencvenes évek elején leállították.

Akrilszál alkalmazása

Az akrilszál könnyű és puha, jól megtartjahőt. A jellemzői szerint leginkább a gyapjúhoz hasonló. Kötött termékek gyártása, például pulóverek és dzsekik, ágyneműk, szőnyegek és puha játékok. Ez a szintetikus anyagból készült sportruhák, kesztyűk, sapkák, sálak, zoknik és még sok más. Az akrilszálak előnyei közé tartozik a napfény és a vegyi anyagok ellenállóképessége. Ezen kívül könnyen összeomlik és gyorsan visszaállítja az űrlapot, nem eszik lepke és más kártékony rovarok, nem érzékenyek a magas páratartalomra. Könnyű gondoskodni az akrilszálakból készült termékekről. Igaz, hogy az akrilszálakból származó dolgok forró vízzel moshatók. Ezért ajánlott alacsony vízhőmérsékleten mosni - legfeljebb 40 fokos, finoman öblítse le és óvatosan nyomja össze.